image82

OLIMPIADA KOMBËTARE XX "UDHA E SHKRONJAVE"

Për të hapur informacionin në disa faqe, kërkohet që ju të hapni një llogari. Klikoni  CREATE ACCOUNT

Fituesit e Olimpiadës XIX Kombëtare

 Më 22 qershor 2019, në mjediset e Hotel Tirana International u zhvillua ceremonia e çmimeve të Olimpiadës XIX Kombëtare "Udha e shkronjave" (1-9 qershor 2019).  

RRETH NESH

OLIMPIADA KOMBËTARE "UDHA E SHKRONJAVE"

image83

Në datat 1-9 qershor 2019, organizohet Olimpiada XIX Kombëtare "Udha e shkronjave", që do të jetë një konkurrim në katër gara gjuhë shqipe, matematikë, shkencë dhe kompetencë globale. Programi i tre garave të para mbështetet kryesisht në programin shtetëror, ndërsa programi i kompetencës globale përgatitet nga shkolla "Udha e shkronjave" enkas për olimpiadë. Sidoqoftë, nxënësit kanë një material gati, jo më vonë se 20 prill 2019, dita kur fillojnë regjistrimet zyrtare. 

Nxënës që regjistrohen para kësaj date janë nxënësit e shkollës "Udha e shkronjave" dhe nxënësit e Kurseve Online të Problemzgjidhjes. 

Rreth 100 nxënës vlerësohen me çmime

image84

Rreth 100 nxënës marrin çmime çdo vit, në të katër garat për klasat 1-11.  

Nxënësit parashkollorë marrin certifikata me vlerësimet "Shkëlqyeshëm", "Shumë mirë" dhe "Mirë". Nxënësit e vendeve të para marrin medalje, diplomë dhe troffe. Nxënësit e vendit të dytë dhe të tretë marrin medalje,  dhe diplomë. Vitet e fundit diplomat janë të punuara në mënyrë artizanale në bakër. 

Regjistro interesin

REGJISTRI I AMZËS SË OLIMPIADËS KOMBËTARE "UDHA E SHKRONJAVE"

image85

Për të gjitha olimpiadat kombëtare që janë zhvilluar nga shkolla "Udha e shkronjave", tashmë kemi një regjistër amze, që do të thotë se nxënësi i interesuar për të ditur rezultatet e tij historike tashmë do të ketë këtë mundësi. 

Regjistro interesin

Fjala e drejtorit të olimpiadës kombëtare Artur Shkurti

Të nderuar prindër e mësues

Olimpiada Kombëtare "Udha e shkronjave" është veprimtaria më e madhe kombëtare për nxënësit e shkëlqyer të moshave 5-16 vjeç, parashkollorë, fillore, cikël i lartë dhe tani së fundmi edhe në gjimnaz.  Ajo filloi si garë më 23 nëntor 2000 dhe ishte një konkurrim kombëtar vetëm për klasën e pestë dhe vetëm për matematikë. Më vonë ajo u shtri vit mbas viti në klasa dhe lëndë të tjera dhe sot e kemi kryesisht në gjuhë shqipe, matematikë, shkencë, dhe kompetencë globale.


Duke filluar nga klasa e nëntë, nxënësit janë futur në certifikimet ndërkombëtare dhe vetëm marrja e një note A* në këto certifikime (IGCSE ose A Level) shërben si kusht për marrjen e medaljes. Kjo do të thotë se standardi që ne vëmë mbi nxënësit e shkëlqyer është tepër i lartë. Ne kemi patur disa nxënës që e kanë plotësuar këtë standard. Kjo ka bërë që  niveli  tyre të rritet dhe besueshmëria në referencat që ne u japim nxënësve të jetë shumë e madhe.  Për këtë arsye ne devizën e kemi "drejt standardeve ndërkombëtare". 


Olimpiada Kombëtare "Udha e shkronjave" u ka krijuar nxënësve mundësinë të njihen me shkëlqimin e njëri-tjetrit, të marrin shembull dhe të ndjekin edhe rrugë të njëjta që kuptohet se janë të frytshme. 


Çdo vit ne nderojmë rreth 100 nxënës në një Cermoni të përvitshme të Ndarjes së Çmimeve të Olimpiadës Kombëtare, që rezulton të jetë prej disa vitesh veprimtaria artistike më e madhe, më e qëndrueshme dhe me më shumë vlera në promovimin e nxënësve të shkëlqyer.


Më 1-9 qershor 2020 ne organizojmë Olimpiadën XX Kombëtare,  më 18 prill 2020 organizojmë Olimpiadën XIV Kombëtare të Parashkollorëve dhe më 21 mars 2020, do të jemi pjesë edhe e konkursit ndërkombëtar "Kangaroo" që prej 4 vjetësh organizohet në Shqipëri. 


GARAT NË OLIMPIADËN XX KOMBËTARE


1. GJUHË SHQIPE 

(kryesisht program shtetëror, por ka edhe disa shtojca nga "Udha e shkronjave", shih linkun)


2. MATEMATIKË 

(Program shtetëror, por duhet llogaritur që nëse në program rreth 90% janë baza, në olimpiadën 90% janë zgjidhje problemash)


3. SHKENCË 

(Program shtetëror) 


4. KOMPETENCË GLOBALE 

(Tema dhe udhëzimet jepen më vonë)


image86

Përshëndetje e prof.dr. albert frashëri

Të dashur nxanës, qytetarë të Shqipërisë së ardhshme, të nderuar mësues të “Udhës së shkronjave”,

Nuk munda të përfitoj nga bujaria Juaj duke më ftuar të isha i pranishëm në këtë ngjarje të shënuar të vitit të ri shkollor. Rrethanat nuk ma sollën të mundur ta kem këtë kënaqësi, por kam menduar vazhdimisht këto ditë për mësuesit dhe stafin drejtues të shkollës suaj, që sipas mendimit tim të përunjur, kanë një koncept thellësisht demokratik e modern për të mësuarit. 


Përse kjo bindja ime?


Shkolla juaj sheh formimin e qytetarit si qellim kryesor të arsimimit. Në këtë formim ata përpiqen të ndërtojnë përmes përvojave pozitive e të përparuara, aspektin kulturor e atë shkencor të formimit tuaj.


Formimi i njeriut përmes shkollës, si qytetar i ardhshëm i një shoqërie demokratike, ka vërtet nevojë për lëndë  shkencore e humanistike, ku gjuha amtare dhe matematika luajnë një rol të dorës së parë në çdo vend të botës. Por ju me sa kuptoj unë, nuk kini krijuar asnjë hierarki të lëndëve, por në ecjen tuaj keni vlerësuar njëlloj të gjitha disiplinat.

Kjo mendoj bën që proçesi i formimit tuaj të ketë një ekulibër të vërtetë e, për pasojë, të zhvillohet në harmoni me të gjitha kërkesat që natyra ka paracaktuar për formimin e njeriut.


Ekuilibri e harmonia për të cilën fola më lart, janë shprehje edhe e të së Bukurës që do të jetë gjithmonë më e pranishme në qënien tuaj. Që nga koha e Sokratit dhe e Platonit, e Bukura shihet si shprehje e Mirësisë, të cilën nuk duhet ta largoni nga shpirti dhe vepra juaj. Të konceptosh, në vend të një Olimpiade matematike apo të fizikës, një tjetër olimpiadë që krahas formimit shkencor, sheh edhe formimin e përgjithshëm të nxanësit, do të thotë që shkolla nuk synon aspekte thjesht teknike të përgatitjes suaj, por thelbin e njeriut që shkolla krijon së bashku me familjen. Mendoj që ky ashtë një hap i madh, i guximshëm e modern në idenë themelore të të mësuarit. Jam i bindur për sa them sepse e Juaja ashtë një shkollë që formon njeriun e jo thjesht pamjet teknokrate te tij. Dua të mbroj këtë bindej timen për punën që bëjnë mësuesit dhe drejtuesit tuaj, duke cituar qytetarin e madh të shekullit të kaluar, Albert Einstein:


Së pari: “Duhet të kemi kujdes të mos e shohim intelektin si një Zot; intelekti ka, natyrisht, muskuj të fuqishëm, por asnjë personalitet.”


Së dyti, shikoni sa përputhet mendimi i këtij njeriu të madh, me realitetin e shkollës suaj, kur thotë:

“Shkolla duhet të kujdeset që i riu të formojë një personalitet harmonioz e jo i katandisur në një specialist. Përndryshe, përfundon Einstein, me atë specializmin e tij, i riu më shumë se çdo gjë do të ngjante me një qen të stërvitur mirë.” [“New York Times”, 5 tetor 1952]


Ideja që formimi të njeriut duhet të jetë qëllimi kardinal i shkollës, ashtë përpunuar mrekullisht nga Rilindasit tanë që ju i studjoni me aq kujdes e dashuri. 


Paçi mbarësi në punën tuaj fisnike e qofshi një model për të gjithë sistemin arsimor të vendit.


Albert Frashëri


* Përshëndetja dërguar me rastin e Ceremonisë Festive të ndarjes së Çmimeve të Olimpiadës XIII Kombëtare dhe të çeljes së vitit shkollor 2013-2014, organizuar nga “Udhae shkronjave”, më 1 shtator 2013.


*  Prof.Dr Albert Frashëri, banues në Umbria (Italy), titullar në katedrën e matematikës dhe të fizikës në licetë shkencorë të Viterbo, Parma dhe, në 10 vitet e fundit të karrierës, në Liceun Shkencor “A. Volta” në Spoleto. Lindur në Shqipëri, (me qytetari italiane që nga lindja), ku ka punuar deri në 1990, si studiues (kërkues) pranë Departamentit të Matematikës të Institutit Kombëtar të Kërkimeve mbi Arsimin. Në vitet e fundit të qëndrimit në Shqipëri ka qenë përgjegjës i departamentit. Fushë e kërkimit ishte reforma e arsimit matematikor në shkollat e çdo cikli dhe klase dhe që lidhej me përmbajtjet dhe metodologjitë e mësimdhënies.  


image87
image88

investoni në shkëlqimin e nxënësve shqiptarë

Ftesë për bizneset dhe fiset

Olimpiada Kombëtare “Udha e shkronjave” është në vitin e nëntëmbëdhjetë të saj. Mijëra nxënës nga Shqipëria dhe Kosova kanë marrë pjesë në olimpiadat tona kombëtare dhe lokale që nga viti 2000. Shumë prej fituesve dhe pjesëmarrësve të dikurshëm sot studiojnë ose kanë përfunduar studimet në universitetet më të mira në botë Harvard, Stanford, MIT, Cambridge, Princeton, etj. 


Olimpiada XIX Kombëtare “Udha e shkronjave” është një konkurrim në katër gara njëkohësisht dhe me të njëjtët nxënës: në matematikë, në gjuhë shqipe, në shkencë dhe në kompetencë globale. Sivjet, do të zhvillohet në datat 1-9 qershor 2019 në Tiranë në mjediset e shkollës “Udha e shkronjave”, rruga “Qemal Stafa”, nr. 124. 


PSE KËRKOHET NDIHMA JUAJ?


Pjesëmarrja në Olimpiadën Kombëtare kushton dhe kostoja përfshin jo vetëm tarifën e olimpiadës (5000 lekë) por edhe shpenzimet e udhëtimit që bëjnë vetë prindërit për të marrë pjesë në olimpiadë. 

Shumë nxënës të shkëlqyer që duan ta ndjekin olimpiadën nuk kanë mundësi ta realizojnë këtë dëshirë, pikërisht për shpenzimet që ajo ka. 


Mospjesëmarrja në të tilla veprimtari bën që ata a)  të mos e zhvillojnë shkëlqimin e tyre,  b) të mos matin arritjet e tyre,  c) të mos vihet në pah potenciali që kanë,  ç) të mos bëhen të dukshëm  d) të mos përfitojnë mundësira të tjera financiare dhe si pasojë të humbasin konkurrencën për më tej vetëm se nuk kanë mundësi ekonomike, duke patur një potencial shumë të mirë. 

Shkëlqimi i tyre ka nevojë të vihet në pah në një mënyrë ose në një tjetër. 


Duke thelluar ne punën në cilësinë dhe thellësinë e olimpiadës që kemi, (fillimisht kishim një garë, pastaj dy, pastaj tre dhe tani katër gara), çmimi u rrit dhe kjo ka edhe efektin negativ. Ne duam të mbajmë cilësinë, por nuk mundemi ta mbajmë pa mbështetje financiare. 


Çfarë gjëje pozitive do të ndodhte nëse investoni?

Ne mendojmë se investimi për shkëlqimin e një fëmijë nëse jeni biznes sjell një pozitivitet në mjedisin tuaj shoqëror, në punonjësit tuaj, në fisin tuaj. Fëmija tek i cili investoni arrin të bëhet frymëzues përmes përkushtimit të tij dhe arritjeve. Ju e veçoni atë dhe e bëni shembull. 


Për fiset është domethënëse të investojnë në shkëlqimin e atij që e meriton. Nxënësi i shkëlqyer duhet përgatitur që të trashëgojë e drejtojë në të ardhmen fisin e vet. Kjo e mban të bashkuar fisin dhe sidomos brezin e ri rreth gjakut. 


Kush mund ta meritojë investimin tuaj? 


  • Fëmija e një punonjësi tuaj. Ju mundet të investoni në shkëlqimin e një punonjësi tuaj dhe është e natyrshme që kjo do të rritë përkushtimin e vetë punonjësit apo të kolektivit që kupton kujdesin tuaj për shkëlqimin.  Mund ta kuptoni vlerësimin që një punjës ka për stafin drejtues ta zemë në një rrobaqepësi, në një fabrikë, në një restorant nëse drejtoria i thotë se do të investojë për tarifën e olimpiadës dhe shpenzimet e udhëtimit që fëmija të marrë pjesë në Olimpiadë Kombëtare. 
  • Fëmija e një klienti tuaj
  • Fëmijët e komunitetit ku ju jetoni ose punoni. Vetë ne si shkollë "Udha e shkronjave" kemi investuar në fëmijët e Institutit që nuk shikojnë "Ramazan Kabashi" dhe jo vetëm jemi ndjerë mirë për këtë dhe u kemi sjellë gëzim atyre fëmijëve, por e kemi edhe pjesë të krenarisë si shkollë këtë fakt. 
  • Fëmijët e fisit tuaj. 


NJË SHEMBULL INVESTIMI: "Udha e shkronjave" ka marrë dhuratë 1000 euro nga familja Seranaj, prindër të dy nxënësve tanë të shkëlqyer Sibora dhe Darli Seranaj. Këtë fond  ne tashmë do ta kanalizojmë për të ftuar pa pagesë 25 nxënës nga Kosova. (LINK)


Nëse ju doni të bëheni të dukshëm

Atëherë kërkesën tuaj për të investuar dhe kriteret tuaja i vendosim në faqen tonë të internetit dhe nxënësit që i plotësojnë kushtet marrin investimin tuaj. P.sh. Ju thoni "Të jetë në fillore dhe të jetë nga filan qytet dhe të ketë edhe këto kushte ... ". Në certifikatën që ne i japim nxënësit vendosim edhe emrin tuaj "pjesëmarrja siguruar përmes bursës së ofruar nga ...."


Si mund të investoni në nxënësit e shkëlqyer?

Drejtpërdrejt. Ju zgjidhni nxënësit (nga stafi, komuniteti, klientela) dhe u ofroni atyre pagesën e pjesëmarrjes në olimpiadë (mund të përfshihet edhe udhëtimi). 


Përmes Olimpiadës Kombëtare. Nëse ju bashkoni me ne, atëherë investimi juaj në cilësi bëhet i dukshëm. Ju na ofroni kriteret (supozojmë të jetë nga kjo shkollë, ose nga ky qytet, ose në këto kushte familjare etj.) dhe mundohemi të gjejmë pikërisht nxënësit që ju keni piketuar. 

Për shembull, vetë “Udha e shkronjave” investon në nxënësit e verbër, duke u ofruar atyre jo vetëm regjistrimin pa pagesë, por libra dhe mbështetje tjetër.


Njohja e investimit tuaj

Pasi ne gjejmë nxënësit që ju keni piketuar përmes kritereve, ne i lëshojmë nxënësit një certifikatë burse të Olimpiadës Kombëtare që vë në dukje personin apo institucionin që ka bërë të mundur pjesëmarrjen e tij në Olimpiadën Kombëtare. 


Në faqen www.olimpiadakombetare.com në të gjitha njoftimet e Olimpiadës Kombëtare vendoset emri i biznesit apo personit që ka investuar në bursat për Olimpiadën XIX Kombëtare, 1-9 qershor 2019.


Për të shprehur interesin tuaj na shkruan në info@udhaeshkronjave.edu.al ose na telefononi në 692076068.

NA SHKRUANI

Olimpiada Kombëtare "Udha e shkronjave"

rr. Qemal Stafa, 124, Tiranë 

info@udhaeshkronjave.edu.al 

Cel. 0692076068

Kontakto shkollën

Ku ndodhet "Udha e shkronjave"

garat e afërme në shkollën "udha e shkronjave"

18 prill 2020

Olimpiada XIV Kombëtare e Parashkollorëve

10:00 - 12:00

"Udha e shkronjave"

+ Event Details

18 prill 2020

Olimpiada XIV Kombëtare e Parashkollorëve

Rreth 100 nxënës parashkollorë nga Tirana dhe nga rrethet vijnë të konkurrojnë me njëri-tjetrin në një veprimtari shumë të bukur. Nxënësit zhvillojnë dy teste në gjuhë shqipe dhe në matematikë.

10:00 - 12:00

"Udha e shkronjave"

1-9 qershor 2020

Olimpiada XX Kombëtare "Udha e shkronjave"

09.00 - 13:00

"Udha e shkronjave"

+ Event Details

1-9 qershor 2020

Olimpiada XX Kombëtare "Udha e shkronjave"

Disa qindra nxënës vijnë në mjediset e shkollës "Udha e shkronjave" për të konkurruar në katër gara: gjuhë shqipe, matematikë, shkencë dhe kompetencë globale.

09.00 - 13:00

"Udha e shkronjave"

21 mars 2020

Konkursi "Kangaroo"

09:00 - 11:00

"Udha e shkronjave"

+ Event Details

21 mars 2020

Konkursi "Kangaroo"

Për të pestin vit, organizohet në Shqipëri konkursi ndërkombëtar "Kangaroo" nën drejtimin e Shoqatës Shqiptare të Matematikës. "Udha e shkronjave" merr pjesë në këtë veprimtari, jo vetëm me nxënësit e saj, por edhe me nxënës të Olimpiadës XX Kombëtare. 

09:00 - 11:00

"Udha e shkronjave"

Na kontaktoni

Shkruaj diçka

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mund të jetë më mirë të na takoni në zyrë!

Jemi tepër të interesuar për orientimin afatgjatë të nxënësit të shkëlqyer që e bën atë të aftë të jetë konkurrues për vend në universitetet më të mira të botës

OLIMPIADA KOMBËTARE UDHA E SHKRONJAVE

rr. Qemal Stafa, nr.124, TIRANA, TIRANA AL, al

069 207 6068

Orët kur jemi hapur

Regjistro EMAILIN TËND

Do të jesh ndër të parët që njoftohesh për të rejat nga Olimpiada Kombëtare "Udha e shkronjave"